lördag 3 augusti 2013

Grillördag

Lördagsmiddagen bjöd på fyllda paprikor och bakpotatis.



Fyllda paprikor

Du behöver
4 paprikor, ta den färg du gillar. Välj fyra som kan stå upp utan att ramla omkull.
2 msk olivolja
1,5 gul lök
2 klyftor vitlök
400 gram nötfärs, fläskfärs, lammfärs, kycklingfärs, quornfärs (vegetariskt)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 krm kanel
4 krm malen spiskummin
4 msk vetemjöl
4 dl krossade, passerade eller hackade tomater
3 msk vinäger
3 tsk soja
Några stänk tabasco
Salt, socker och vitpeppar att smaka av färsfyllningen med
1 dl riven ost, gärna lagrad typ greve, mozzarella eller gratängost

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj paprikorna noga (speciellt om de ej är kravmärkta). Skär av toppen där skaftet sitter ca 2 cm ner. Skär också bort det yttersta på skaftet om det är fult. Spara skaftet - paprikahatten.
  3. Skär loss kärnorna ur paprikan med en skalkniv, ta ur och skölj. Nu har du underdelar att fylla med varsitt lock (paprikahatt).
  4. Ställ paprikorna med hattarna i en ugnsform. Gnid in paprikadelarna i olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Ställ i ugnen tills de är mjuka ca 25 minuter.
  6. Gör under tiden färsfyllningen: Hacka lök och vitlök fint.
  7. Fräs lök, vitlök, färs med kryddor i några minuter med lite olivolja i en stekpanna med höga kanter.
  8. Pudra över mjölet och rör runt någon minut.
  9. Tillsätt tomaterna, soja samt vinägern.
  10. Smaka av med några stänk tabasco, 2 krm salt, 0,5 tsk socker och något krm vitpeppar.
  11. Låt koka ihop till en färsröra några minuter.
  12. Ta ut paprikorna och fyll dem med färsröran. Ta undan locken till serveringen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  13. Fördela en hög riven ost på varje paprika och kör dem i några minuter - gärna under grill - så att de får fin färg och de fyllda paprikorna blir gratinerade.
  14. Ta ut och garnera ev. de fyllda paprikorna med paprikahattarna.
  15. Servera de fyllda paprikorna med önskat tillbehör.

Bakpotatis

Du behöver
4 bakpotatisar
4 msk créme fraiche
finhackat kryddgrönt
en aning pressad vitlök
nyriven parmesanost
salt
peppar

Gör så här
  1. Dela potatisarna på längden och baka dem i 30 minuter i 200°.
  2. Låt potatisarna svalna något innan du gröper ut inkråmet. Blanda med hackat kryddgrönt, crème fraiche, riven ost, vitlök, salt och peppar.
  3. Ös tillbaka alltsammans och täck med ytterligare parmesanost. Gratinera under het grill (275°) tills potatisen fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar